SERNIK PRZEKŁADANY
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » SERNIK PRZEKŁADANY
Składniki:
Ciasto (x2 na dużą blachę)
-
1/2 kostki margaryny
-
1 jajko
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka cukru pudru
-
łyżka kakao
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
1 kg sera
-
5 jaj
-
1 kostka margaryny
-
1 szklanka cukru
-
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
CIASTO: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, będzie rzadkie. Podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 2 – 3 godziny.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać po trochu zmielony ser. Następnie chłodną rozpuszczona margarynę i mąkę ziemniaczaną. Na koniec do masy serowej dodać ubite na sztywno białka. Do przygotowanej blachy zetrzeć na tarce o grubych okach połowę ciasta, na to wyłożyć masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasto zarabiać drewnianą łyżką.
Piec 1 godzinę.