Placek Królewski

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » Placek Królewski

  • królewiec
    królewiec

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 125 g margaryny

  • 2 jajka

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Biszkopt:

  • 4 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa: (na dużą blachę x2)

  • 2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 200 g margaryny

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

 

Sposób wykonania:

Ciasto miodowe: Wszystkie składniki połączyć i dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części i piec po 15 minut w temp. 170 C.

Biszkopt: Białka ubić. Stopniowo dodawać cukier i żółtka na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180 C.

Masa budyniowa: W części mleka rozrobić mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać rozrobioną mąkę, zagotować. Budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń.

Jeden płat ciasta miodowego posmarować połową masy. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą masy i przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Dowolnie udekorować.