Placek Królewski
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » Placek Królewski
Składniki:
Ciasto miodowe:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1/2 szklanki cukru
-
125 g margaryny
-
2 jajka
-
4 łyżki miodu
-
4 łyżki mleka
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Biszkopt:
-
4 jajka
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa: (na dużą blachę x2)
-
2 szklanki mleka
-
1/2 szklanki cukru
-
200 g margaryny
-
2 opakowania cukru waniliowego
-
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 czubate łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki połączyć i dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części i piec po 15 minut w temp. 170 C.
Biszkopt: Białka ubić. Stopniowo dodawać cukier i żółtka na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180 C.
Masa budyniowa: W części mleka rozrobić mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać rozrobioną mąkę, zagotować. Budyń ostudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Jeden płat ciasta miodowego posmarować połową masy. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą masy i przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Dowolnie udekorować.