PANI WALEWSKA
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » PANI WALEWSKA
Składniki:
Ciasto:
-
500 g mąki (3 szklanki – 1 łyżka)
-
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
200 g masła
-
6 żółtek
Beza: (jeżeli dwa placki pieczemy oddzielnie to składniki na bezę dzielimy na pół, i drugą bezę przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem)
-
6 białek
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
-
2 śmietany kremówki
-
1/2 szklanki cukru
-
2 szklanki cappuccino
-
3 łyżki żelatyny
Sposób wykonania:
CIASTO: Wszystkie składniki wyrobić i szybko zagnieść. Podzielić na pół, obie części schłodzić w lodówce.
BEZA: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Przygotować formę do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Ponakłuwać widelcem a nastepnie na spód ciasta przełożyć połowę dżemu. Na dżem przełożyć masę bezową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 40 minut.
MASA: Śmietanę dobrze ubić, dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i ostudzona wlać do ubitej śmietany. Na koniec wsypać cappuccino.
Ostudzone placki przełożyć masą cappuccino, schłodzić w lodówce.