MILKY WAY
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » MILKY WAY
Składniki :
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki kakao
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać do prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 170 C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą mase, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.