MILKY WAY

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » MILKY WAY

Składniki :

Biszkopt:                                                                        

6 jajek                                                               

1 szklanka cukru                                              

1 szklanka mąki pszennej                               

1 łyżeczka proszku do pieczenia                     

2 – 3 łyżki kakao                                            

 

 Masa mleczna:    

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 opakowania cukru waniliowego

25 dag margaryny

2 szklanki mleka w proszku

 

Polewa:

15 dag czekolady mlecznej

około 6 łyżek mleka

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, następnie dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać do prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 170 C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą mase, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.