MAKOWIEC

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » MAKOWIEC

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 250 g margaryny

  • 6 jajek

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 10 łyżek mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

Margarynę utrzec z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylożyć do foremki. Ułożyć masę makową. Wylać drugą połowę ciasta.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 C.

 

Do masy makowej można zostawić około 7 łyżek ubitych białek (będzie łatwiej rozprowdzić masę na całej powierzchni ciasta) i wymieszać.