MAKOWIEC
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » MAKOWIEC
Składniki:
-
2 1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
250 g margaryny
-
6 jajek
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
10 łyżek mleka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Margarynę utrzec z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylożyć do foremki. Ułożyć masę makową. Wylać drugą połowę ciasta.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 C.
Do masy makowej można zostawić około 7 łyżek ubitych białek (będzie łatwiej rozprowdzić masę na całej powierzchni ciasta) i wymieszać.