ŁABĘDZI PUCH
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » ŁABĘDZI PUCH
Składniki:
Biszkopt: (można upiec biszkopt z 7 jajek)
- 8 jajek
- 8 łyżek soku z cytryny
- 35 dag mąki (2 szklanki)
- 36 dag cukru (2 szklanki)
- 1 łyżka płaska proszku do pieczenia
Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- kostka masła
- 1/2kostki margaryny
- opakowanie cukru waniliowego
- dżem z czarnej porzeczki
Dekoracja:
- łyżka masła
- opakowanie wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier. Dodać sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masa: Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić aby zmiękły. Następnie bułeczki rozdrobnić widelcem ale nie odciskać. Sklankę mleka zagotować z cukrem dodać przygotowane bułki oraz wiórki kokosowe i cały czas mieszając gotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło z margaryną i cukrem waniliowym utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Przekładanie: Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszy biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć pozostałą masę.
Dekoracja: Masło roztopić i wsypać resztę składników i podsmażyć na złoty kolor. Wystudz i posyp na ciasto (przyklep trochę).