JABŁECZNIK z różową pianką
KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » JABŁECZNIK z różową pianką
Składniki:
Ciasto
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
5 żółtek
-
200 g margaryny
-
5 łyżek śmietany
-
1/4 szklanki cukru
Ponadto:
-
1 kg jabłek
-
1 opakowanie kisielu truskawkowego
-
5 białek
-
3/4 szklanki cukru
Sposób wykonania:
CIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać margarynę, cukier, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz kisiel. Na ciasto w blaszce wyłożyć jabłka, przykryć pianą z białek. Pozostałe ciasto zetrzeć na grubej tarce i równomiernie posypać pianę.
Piec 45 – 50 minut w temperaturze 200 C.