SERNIK PRZEKŁADANY

KUCHNIA » CIASTA - sprawdzone przepisy » SERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:

Ciasto (x2 na dużą blachę)

  • 1/2 kostki margaryny

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru pudru

  • łyżka kakao

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera

  • 5 jaj

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  

Sposób wykonania: 

CIASTO: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, będzie rzadkie. Podzielić na dwie części włożyć do zamrażalnika na 2 – 3 godziny.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać po trochu zmielony ser. Następnie chłodną rozpuszczona margarynę i mąkę ziemniaczaną. Na koniec do masy serowej dodać ubite na sztywno białka. Do przygotowanej blachy zetrzeć na tarce o grubych okach połowę ciasta, na to wyłożyć masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto zarabiać drewnianą łyżką. 

Piec 1 godzinę.