Rolada ziemniaczana z pieczarkami

KUCHNIA » Coś na obiad » Rolada ziemniaczana z pieczarkami

Składniki (na 4 wafle):

  • 4 wafle

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 1/4 kostki masła

  • 1/2 szkl. ciepłego mleka

  • garść koperku

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • przyprawa do ziemniaków

  • 300g pieczarek

  • olej

  • 3 jaja

  • bułka tarta

 

1. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko, koperek, natkę pietruszki, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy.

2. W trakcie gotowania ziemniaków dusimy pieczarki starte na tarce o grubych okach. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na wafle (na stronę z głębszymi rowkami) układamy gorącą masę ziemniaczaną na grubość ok. 0,5cm. Ważne jest, by była gorąca, bo w przeciwnym razie wafle nie zmiękną i będą się łamać przy zwijaniu. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Nawet jeżeli wafel się delikatnie uszkodzi, nie należy się tym przejmować. Po zwinięciu zawijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.

4. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.