Pączki
KUCHNIA » Pichcenie naszych pociech » Pączki
składniki:
-
1 szklanka mleka
-
4 łyżki cukru
-
4,5 dag drożdzy
-
50 dag mąki
-
2 jajka
-
6 dag margaryny
-
szczypta soli
-
olejek pomarańczowy
Sposób wykonania;
Połowe mleka podgrzać z cukrem. Dodać drożdże i rozpuścic. Mąkę przesiać do miski, zrobic wgłębienie wlac mleko z drożdżami wymieszać z odrobiną mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Reszte mleka podgrzać i dodać do zaczynu z jajkami, solą margaryną i olejkiem. Odstwić do wyrośnięcia. Wycinać kółka o grubości 1 cm nałożyć marmoladę i odstawić w ciepłe miejsce aby troche wygarowały. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz piec 4-5 minut na złocisty kolor. Polac lukrem